E-ticarette Zarar Kar Hesaplama


Elif Yılmaz, Yazdı
05.02.2023
1Okunma
E-ticarette zar ve karar hesaplama; E-ticarette rekabet hızla artarken çok daha zorlayıcı olmaya başlamıştır. Milyonlarca sayıdaki işletmelerin ilk hedefi kar elde etmektir. Bunun için kâr zarar hesaplarına bağlı olarak fiyat belirleme bu işletmelerin en önemli işlerinden biridir.
E-ticarette Kar Zarar Nasıl Hesaplanır?
E-ticaret sektöründeki işletmeler bu yüzden kar ve zarar hesaplamalarını nasıl yapmaları gerektiğini iyi bilmelidirler. E-ticarete başlamak her şeyden önce kâr zarar hesaplamasını çok iyi bir şekilde yapmak demektedir. Başlangıç maliyetiyle başlayan aşama birçok gider kalemi ile devam etmektedir. Fakat kazanç sağlandığında maliyetlerde karşılanmış olur. E-ticarete başlayacak olan girişimcilerin bu anlamda kâr zarar durumunu nasıl hesaplamaları gerektiği önemli bir konudur.
Hedeflerinizi uzun vadede karlı olduğundan ve karlı kaldığından emin olmak için stratejinizi çok iyi belirlemeniz gerekmektedir. E-ticarette zar ve karar hesaplama; satışlardan elde edeceğiniz E-ticaret kar marjlarını şu şekilde hesaplayabilirsiniz. Öncelikle ürününüzü sattığınız fiyattan teslim alma maliyetiniz ve edinme başına maliyetinizle, nakliye maliyetinizi çıkararak hesaplayabilirsiniz. Kalan karam, toplam E-ticaret karınızı elde etmeniz için toplam satış miktarınızla çarpılabilen ürün başına karınızı olacaktır.
Kâr zarar maliyetinizi hesaplarken iniş maliyetinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Ürünlerinizi satılmaya hazır hale getirilmesi demek aynı zamanda ürün başına maliyeti anlamına gelmektedir. Bu oranı belirlemek için kâr zarar hesaplaması yapmalısınız. Birim satın alma maliyetiniz ile ürünlerinizin tedarik edilmesi ve de lojistik deponuza alınmasıyla ilgili bütün maliyetlerden oluşmaktadır. Bunu ürün veya birim bazında hesaplamanız doğru olacaktır.
Özellikle e-ticaret alanında başarılı olmak için kar-zarar analizi çok önemlidir. Kar-zarar analizi, her çalışmanın başında ve sonunda yapılmalıdır. Ancak, bu hesaplamayı nasıl yapacağınızı anlamadan önce, ne için hesaplanacağını ve kar ve zarar arasındaki farkı anlamak önemlidir. Kar, her alışverişten elde edilen kâr demektir. Zarar ise, her alışverişten kaynaklanan ekstra masraflardır.
Kar-zarar hesaplama ile, nerede ne kadar harcama yapacağınıza karar verirsiniz. E-ticarette başarılı olmak için, satışlarınızın değerini ve fiyatlarınızı hesaplayabilmeniz gerekir. E-ticaretin gider ve gelir kaynaklarını belirlemek için bir kar-zarar hesabı yapmanız gerekir. Örneğin, web sitenizin yönetimine harcadığınız paranın ne kadar kâr ettiğini belirleyebilirsiniz. Ayrıca, e-ticaretteki fiyatlarınızı, satışlarınızı ve alışveriş oranlarınızı ancak kar-zarar analizi ile belirleyebilirsiniz.
Bunun için, e-ticaretteki fiyatlarınız, satışlarınız, masraflarınız ve diğer giderlerinizi ayrı ayrı izlemek gerekir. Böylece, satışlarınız ve masraflarınız arasındaki karın boyutunu anlamanıza yardımcı olursunuz. Örneğin, satışlarınızdan topladığınız gelir, masraflarınızdan daha büyükse kâr elde etmiş oluyorsunuz. Masraflarınız gelirlerinizden daha büyükse zarar etmiş oluyorsunuz.
E-ticarette kar-zarar hesaplamayı daha kolay hale getirmek için, çeşitli e-ticaret analiz aracılarını kullanabilirsiniz. Bu araclar, web sitenizdeki gelirlerinizi, masraflarınızı, fiyatlarınızı, satışlarınızı ve diğer kaynakları kolayca takip etmenize yardımcı olur.
Kar-zarar hesaplama, e-ticaret alanında başarılı olmak için çok önemlidir. Bu hesaplamalar sayesinde, doğru fiyatlar seçer, giderleri kontrol edebilir ve en yüksek kârı elde etmek için doğru stratejileri kullanırsınız
Buna ek olarak;
- Gönderim sürecinde ödeyeceğiniz vergilen
- Nakliye masrafları
- Barkodyar, paketler ve depo ücretleri…vb.
Yukarıdaki giderlerin de maliyete eklenmesi gerekir.
E-ticarette zar ve karar hesaplama; Kâr zarar hesaplamasının önemli konularından biri de satın alma maliyetidir. Şirketinizin kar edip etmediğini anlamanın genel olarak edinme başına maliyet diğer bir deyişle satın alma maliyetiniz belirlemektedir. Buna reklam ve pazarlama harcamaları da dahildir. Reklam harcamaları için Google Ads. ve sosyal medyanız ne kadar ödeme yaptı?,işletmeniz bir e-ticaret Dijital Pazarlama ajansı tarafından yönetiliyor mu? gibi Dijital Pazarlama maliyetlerini de hesaba katmalısınız. Bunların hepsi edinme maliyetidir. Edinme maliyetinizi belirledikten sonra, maliyeti dönüşüm sayısına bölmeniz gerekmektedir. Bu size pazarlama ve reklamcılık çabalarınızın maliyetine karşılık olarak başarının gerçek bir yansıması olacaktır. Bu bilgilere ulaşmak için Google Ads. üzerindeki sosyal medya raporlarınıza inceleyebilirsiniz.
Kar ve zarar hesaplarına eklenmesi gereken girdilerden biri de nakliye maliyetleridir. Şirketiniz ödeme sırasında ücretsiz gönderim yaparak müşterinizin maliyetini bir kısmını veya tamamını karşılıyorsa eğer nakliye maliyetini hesaba katmanız gerekmektedir. Bu yüzden müşteriden ücret alırsanız, bu durumu bir kez daha gözden geçirmelisiniz ve eksik olan bir durum varsa kontrol etmelisiniz. Hesaplamalara eklemeniz gereken diğer bir ayrıntı ise ikmal ve depolama maliyetidir. Ürünlerinizin maliyetini, siparişin yerine getirilmesiyle ilgili maliyeti hesaba eklemelisiniz. Birim başına depo maliyetlerinizi elde etmek istiyorsanız depolanan toplam birim miktarına bölmeniz gerekmektedir.
Dijital ortamlar üzerinden e-ticaret yapmak her ne kadar basit gibi görünse de çok fazla detayı olan ve dikkatli bir şekilde yapılması gereken aşamalardır. Geleneksel ticarete göre avantajı ise kısa zamanda alışveriş aşamasının gerçekleşmesi ve muhasebesinin pratik bir şekilde yapılabiliyor olmasıdır. Bunun yanı sıra e-ticaret sitelerini kullanan operatörlerin de çok titiz ve dikkatli bir şekilde çalışmaları önemlidir. En ufak bir hata bir günün kar kaybına neden olabilir.
Ticarette Kar Oranı Nasıl Hesaplanır?
Ticarette kar oranını hesaplamak oldukça basit bir işlemdir. Öncelikle, satışların ne kadardır? Sonra, giderlerin ne kadardır? Giderler, satın alınan ürünler, işçilik, enerji ve diğer maliyetleri içerir. Bunların toplamından satış fiyatını çıkarırsanız, net kar miktarını bulursunuz. İlgili raporu oluşturduktan sonra, net karınızın toplam satışlarınızla oranını çıkartırsınız. Sonuç, kar oranınızı verir.
Ne Zaman Kar Zarar Hesaplama Uygulanır?
Kar Zarar Hesaplama, kuruluşların, stokları, uzun pozisyonları veya hizmetleri için toplam maddi sorumluluk ve kar / zararı ölçmek için kullandıkları bir analiz yöntemidir. E-ticarette kar zarar hesaplarken ürün stokları ve satış yapılan internet sitelerinin komisyon oranlarını takip ederek yol almak önemlidir. Güncel satış oranları ve ürün bilgisine göre günlük, haftalık, aylık zar kar hesaplaması yapılabilir.
Kar Zarar Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kar Zarar Hesaplama, fiyat farkları, ürünün/hizmetin maliyeti, satış fiyatı, ortak giderler veya satışın gerçekleşme vadeleri arasındaki farkların hesaplanmasını içerir. Satmış olduğunuz ürün veya hizmete göre çoklu tekli satış oranlarından faydalanabilirsiniz. Karar zarar hesaplarken güncel fiyat bilgisi ve ürün hammadde marjını sürekli olarak takip etmekte fayda var.
Kar Zarar Hesaplamada Kullanılan Kavramlar Nelerdir?
Kar Zarar Hesaplama, maliyet, değer, kar / zarar ve marj uygulamalarını içerir.
Hangi Şirketler için Kar Zarar Hesaplama Uygulanır?
Kar Zarar Hesaplama, perakendecilerden, ticaret işletmelerine kadar her çaptaki şirketler tarafından kullanılır. Sanal dünyada ve dijitalde internet üzerniden yapılan satışlar hammadde kullanımına göre hesaplama yapılmaktadır.
Kar Zarar Hesaplamasının Önemi Nedir?
Kar Zarar Hesaplama, şirketlerin müşterilerin beklentilerini karşılamak, maliyetleri kontrol etmek, karlılıkları sürekli optimize etmek ve daha verimli çalışmak için gerekli olan stratejik ve rekabetçi avantajlar elde etmek için kullanılır.
İlginizi Çekecek Diğer İçerikler
- E-Ticaret Siteleri İçin Blog İçerik Strajesi Nasıl Oluşturulur?
- E - Marketing Pazarlama Nedir?
- Dijital Markalaşma Nedir? Neden Önemlidir?
- Dijital İçerik Üretirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Landing Page Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Yurt Dışı Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
- Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?
- İçerik Pazarlama Ajansı Nedir?
- Dijital Pazarlama Hizmetleri Nelerdir?
- E-ticarette Zarar Kar Hesaplama
Soru Sor
BENZER İÇERİKLER

E-Ticaret Siteleri İçin Blog İçerik Strajesi Nasıl Oluşturulur?

E - Marketing Pazarlama Nedir?

Dijital Markalaşma Nedir? Neden Önemlidir?

Dijital İçerik Üretirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Landing Page Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yurt Dışı Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Google Analytics Nedir? Ne İşe Yarar?

İçerik Pazarlama Ajansı Nedir?

Dijital Pazarlama Hizmetleri Nelerdir?

E-ticarette Zarar Kar Hesaplama