Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?


Elif Yılmaz, Yazdı
10.02.2023
1Okunma
Google Tag Manager yani “ etiket yöneticisi” web sitenizde eklemeniz gereken scriptleri ve etiketleri tek bir yerden yönetmeyi ve ulaşmayı sağlayan ücretsiz Google araçlarından biridir. “Tag” kelimesinin türkçe anlamı etikettir.
Çok amaçlı işlemler ve kullanıcı deneyimini kolaylaştırması sayesinde dijital pazarlamada sık kullanılan kelimeler içerisindedir. “Trigger” kelimesinin türkçe karşılığı tetikleyicidir. Kullanacağınız etiketin ne zaman tetikleme yapacağını belirtir. tag manager ile sitenizdeki tüm etiket ve kod yapılarını tek bir panel üzerinden ekleyebilir, farklı işletmeler ile ilgili nasıl bir yol izleyeceginizin algoritmasını oluşturabilirsiniz. “Google Tag Manager” sadece Google iş ortaklığı ver araçları ile sınırlı değildir. Google Tag Manager’ı kullanarak Criteo, Crazy Egg gibi 3. kişi etiketlerin entegrasyonlarını geliştirebilir, html etiketlerini de ekleyebilirsiniz.
Bunun yanı sıra; Google tag manager web sitenizde kullandığınız etiketleri tek bir panelde toplayarak, etiket yöneticisi karışıklığını da en aza indirecektir. Tag Manager ile pazarlama ve ölçümleme stratejilerinizi daha hızlı reaksiyon alarak geliştirebilirsiniz. Google Ads’teki etiket yönetici kodu ile dönüşüm ve raporlama faaliyetlerinizden daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Google Ads’te dönüşüm analizlerinden ne tür bir dönüşüm almak istediğiniz ve hangi web sitesi için “Tag Manager” etiketini kurmak istediğinize karar vererek direk hedefe yönelik veri analizlerinden faydalanabilirsiniz.
Google Tag Manager Kullanmanın Avantajları
- Etiketlerinizin zamanını optimize edebilirsiniz.
- Etiket yöneticisinin zamanını belirleyebilirsiniz.
- Web sitenizin veya ajanstaki müşterilerinizin hangi sayfadaki etiketlerin tetiklenip, tekilenmeyeceğine karar verebilirsiniz.
- Web sitesinizdeki etiket assistant ile strateji ve çözüm önerilerini daha yakından takip edebilirsiniz.
- “ Tag Manager” ile dönüşüm, pazarlama, entegrasyon, hedefleme gibi kitleye yönelik dijital stratejileri doğru zamanda kullanarak maksimum performans elde edebilirsiniz.
- Google Tag Manager ile Google Ads’teki dönüşümleri optimize edebilir, dönüşüm kurulumu ile web sitesindeki verilerin kayıt altına doğru bir şekilde alınmasını sağlayarak reklamları daha iyi optimize etmenize olanak sağlar.
- Google Ads’ te “ Tag Manager” kurulumu ile telefon tıklamaları, iletişim sayfası görüntülemeleri, form gönderme gibi potansiyel müşteri odaklı dönüşümlere doğru hedef kitle ile ulaşabilirsiniz.
Google Tag Manager Kurulumu
Google arama motorundaki araçların kurulumu basittir. Gmail hesabınız ile www.tagmanager.google.com adresine giderek, size ait olan gmail adresi ile etiket yöneticisinin kurulumunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir ajans veya şirket sahibiyseniz müşterileriniz için etiket yöneticisini ayrı ayrı kurmakta fayda var, zira hesapta işlem gerçekleştirdiğinizde birbirine karışabilir etiketleri yönetmekte zorlanabilirsiniz. Google Tag Manager’da yaptığınız etiketlerin çalışıp, çalışmadığını görmek için Google Tag Assistant eklentisini kullanmanız işlemlerinizi daha kolay gerçekleştirmenize vesile olur.
Google Tag Assistant Nedir? Ne İşe Yarar?
Tag assistant belirli bir sayfada aktif işlem gören sayfaların Google’ da otomatik olarak izleme kodlarının doğrulanmasını sağlayan Google uzantısıdır. Google tag assistant ile önemli verilerinizi kontrol edebilir, verileri daha hızlı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Google Tag Manager ile Dönüşümleri Optimize Etmek Nasıl Fayda Sağlar?
Google Tag Manager ile, Google Ads reklam kampanyalarınızın nasıl dönüşüm sağladığını görmeniz için en iyi etiket dönüşüm izleme sistemidir. Hangi anahtar kelimenin web sitenize dönüşüm sağlayıp, sağlamadığını kontrol edebilir anahtar kelime optimizasyonu ile doğru hedefe doğru zamanda ulaşma olanağını yakayalayabilirsiniz.
Reklamdaki şehir ve bölge seçimlerinizi optimize ederek, etiket yöneticisinden hangi şehir veya bölgeden dönüşüm sağlayıp, sağlamadığını görebilir, kampanyalarınızı sadece dönüşüm olanağı ve ilgi alanı kitlesi yüksek şehirleri seçerek optimize edebilirsiniz. Reklam zaman planlaması ile saat ve diller seçeneğinde etiket yöneticisini kullanarak doğru zamanda doğru reklam stratejisi ile potansiyel müşterilerin reklamınızı tıklamasını sağlayabilirsiniz.
- Web sitenizin tüm sayfalarına gelen ziyaretçileri görebilirsiniz.
- E-ticaret sitelerinde sepete ekleme dönüşümlerini sayabilirsiniz.
- E-ticaret sitesinde alışveriş tamamlama dönüşümlerini sayabilirsiniz.
- Telefon ile arama dönüşümlerini sayabilirsiniz.
- Konum dönüşümü ile konumunuza gelen kişileri sayabilirsiniz.
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
Google Tag Manager (GTM), Google tarafından sunulan bir web takip ve etiket yönetim aracıdır. Aynı şekilde Google Analytics gibi, kullanıcılar GTM'yi kendi web sitelerinde otomatik olarak etiket ve takip kodu yüklemek için kullanabilirler. GTM'yi, Google tarafından da ücretsiz olarak manuel etiket veya otomatik etiket talimatına sahip olabilirsiniz. Google Tag Manager Google Ads dönüşümlerde yer alan E-ticaret veya hizmet sektörlerindeki web sitelerindeki dönüşüm aşamalarının tüm içeriğini takip etmek için kullanılır. Google Tag Manager etiket yöneticisini kullanmak için kullanıcılar, Google Tag Manager'ı Google Ads'te bağlanma ve etiketlerin takip kodlarını web sitelerine entegre etmek için eklentiler aracılığı ile kurabilirsiniz. GTM, web sitenize kaçamak olmadan veri toplamaya ve yönetmeye yönelik kapsamlı bir çözüm sunanarak rekkam dönüşüm işlemlerinizi ve websitesindeki ziyaretçi dönüşümlerini takip etmeniz için oluşturulmuş Google araçları içerisindedir.
Tag Manager Kodu Nereye Eklenir?
Google Tag Manager kullanıcı profili oluşturduktan sonra etiket eklemeniz gereken web sayfalarının tag manager üzerinde belirlenmesi gerekmektedir. Google Tag Manager kurulumu gerçekleştikten sonra kodu web sitesine yerleştirebilirsiniz. Sayfada Body etiketinin altına veya üzerine tag manager etiketini ekleyebilirsiniz.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
Google Tag Manager (GTM) bir web sitesi ve mobil uygulamalar için etiket yönetim aracıdır. GTM’nin bir web sitesinin işinin sürekli güncellenmesini ve hızlandırılmasını sağlamak için kullanılabilecek önemli bir aracı olduğunu söyleyebiliriz. GTM katmanları aracılığıyla web sitesindeki etiket yönetim altyapısını kolaylaştırır. GTM, sağladığı güvenlik avantajlarıyla her zaman zor kodlama gerektirmeden uygulama geliştirme çalışmalarının zorluklarından kurtulmanıza yardımcı olur. Ancak öncelikle etiket yönetimi için web sitesinin güncel bir halde olması gerekir. Daha sonra, GTM entegrasyonu ve kurulum işlemlerinin her iki yönünden de ilerlemek üzere, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Google Tag Manager Hesabı Oluşturma
- Google Tag Manager hesabınızı oluşturmak için, Google'ın geliştiriciler sayfasını ziyaret edin ve hesap oluşturma sürecini başlatın. Web sitesinin URL'sini girerek, kullanılacak GTM hesabının doğrulanmasını sağlayın.
- Etiket Yapılandırma Oluşturma
- Bu adımda, web sitesi için etiket kapsayıcısı oluşturun. Etiket kapsayıcısı, web sitesinde kullanılacak tüm etiketlerin ve ortak geri bildirimlerin saklanacağı bir arka uç odaklı alan sağlar.
- Etiket Ekleme
- GTM kapsayıcısını oluşturduktan sonra, web sitesi için özel etiketleri ekleyebilirsiniz. Öncelikle, her bir etiketin neyi gözlemlemek, ölçmek veya ölçebilmek için nerelere ekleneceği hakkında net olmalısınız. GTM kullanılarak etiket eklemek, dinamik ve basit bir web sitesi deneyiminin oluşturulmasına yardımcı olacak zorlu kodlamaları önlemeyi mümkün kılar.
- Kontrol Paneli
- Kontrol paneli, web sitesinin GTM'de etiketlerin herhangi birinden veri toplama çalışmalarını gözlemleyebilmenize ve yönetebilmenize olanak tanır. Kontrol panelinizi oluşturmak için raporlayıcı aracını kullanmanız gerekir.
- Test Etme
- GTM kurulumunu tamamladıktan sonra, etiketlerin doğru çalışıp çalışmadıklarının test edilmesi de oldukça önemlidir. GTM testleri genellikle Chrome eklenti aracılığıyla yapılır. GTM'nin etiketler yerine getirdiklerini, istendiği gibi çalıştıklarını ve herhangi bir hata veya soruna meydan vermediğini doğrulayacak testleri gerçekleştirmek önemlidir.
İlginizi Çekecek Diğer İçerikler
- Google Ads Video Reklamları
- Google Ads Nedir?
- Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?
- Google Ads Otomatik Teklif Stratejileri
- Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?
- Maksimum Performans Kampanyaları İle Dönüşüm Arttırma
- Google Ads İle Hedefleme Oluşturma
- Google Alışveriş Reklam Modeli (Shopping Marketing)
- Görüntülü Reklam Ağı Modeli Nedir?
- Google Ads Arama Ağı Modelleri
Soru Sor
BENZER İÇERİKLER

Google Ads Video Reklamları

Google Ads Nedir?

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?

Google Ads Otomatik Teklif Stratejileri

Google Tag Manager Nedir? Ne İşe Yarar?

Maksimum Performans Kampanyaları İle Dönüşüm Arttırma

Google Ads İle Hedefleme Oluşturma

Google Alışveriş Reklam Modeli (Shopping Marketing)

Görüntülü Reklam Ağı Modeli Nedir?

Google Ads Arama Ağı Modelleri